Predstavitev

Zapri MIKELIS - HERALDIKA

Zapri Franc Valt Jurečič

Zapri HV društva

Zapri Teorija in zakonitosti

Zapri Heraldik und Vexillologie

Zapri Heraldry and Vexillology

Ponudba

Zapri Storitve

Zapri Simboli

Zapri Zastave, drogovi, galanterija

Galerija

Zapri  grbi in zastave

Zapri  galanterija

Zapri  ornamentika

stenski grbi

Obiski

 516337 obiskov

 1 obiskovalec na zvezi

IskanjeTeorija in zakonitosti - Kakšna mora biti zastava?

KAKŠNA MORA BITI ZASTAVA?

Reklamni barvni tekstilni izveski (splošno imenovani "reklamne zastave"), ki se sicer obešajo na enake jambore kot zastave, ne sodijo v veksilologijo.

Dolgoletna praksa v Sloveniji nedvomno kaže potrebo po urejenosti zastavoslovja, tako izvedbeno kot tudi barvno kompozicijsko. "Klasične" zastavoslovne barve, torej rdeča, zelena, modra in črna skupaj z rumeno in belo, so utemeljene v heraldičnih barvah in kovinah s tem, da heraldični kovini "zlato" in "srebro" nadomeščata rumena oziroma bela barva. Te barve imajo v glavnem tiste zastave, ki so utemeljene v srednjeveških grbih.
 
Različne barve, ki po svojih niansah sodijo med zgoraj navedene barve in veljajo kot "vmesne barve" (to je svetlo modra, svetlo zelena, rjava, oranžna...), so novejšega izvora in v slovensko zastavoslovno prakso niso bile uvedene.

V heraldiki ima grb svoj vrstni red barv: prva barva je barva (glavnega) atributa, druga je barva ščitovega polja, na kateri dominira atribut. Pri zastavah, ki so nasledile svoje barve po temeljnem grbu, so barva na zastavino ruto razvrščene v vrstnem redu, in sicer: pri horizontalnih zastavinih rutah štejemo barve od zgoraj navzdol, pri vertikalnih pa iz leve v desno.

Zastava naj ima zaradi učinkovitosti (prepoznavnosti!) največ tri barve, pri čemer je potrebno upoštevati veksilološko barvno zložljivost, ki je utemeljena v heraldični barvni zložljivosti. 
 
 


Natisni tekst Natisni tekst


^ Na vrh ^